Istock 000008802479xsmall

Rosacea je kronična upalna bolest kože čije su karakteristike crvenilo središnjih djelova lica, nosa, obraza, brade i čela, proširene kapilare koje prosijavaju ispod površine kože (telangiektazije). Koža lica reagira na već najmanje podražaje primjerice pri stresnim i neugodnim situacijama, vježbanju ili emocionalnim podražajima, te je crvenilo jače i dulje izraženo. Rosacea predstavlja zdravstveni problem, ali stvara i neugodnosti u estetskom smislu.

Rosacea se najčešće javlja izmeđuu tridesete i pedesete godine kod žena svijetlije puti. Rijeđe se javlja kod muškaraca te u dječijoj dobi. Iako pravi uzrok rozace nije znanstveno dokazan, nagađa se da su neki od faktora vezani uz stres, genetiku, premasna ili prezačinjena hrana, hormonalni poremećaji, psihički faktori, izlaganje pojačanoj toplini, sunčevim zrakama ili jakoj hladnoći i slično.

TRI ETAPE ROSACEE

Rosacea najčešće počinje kao sklonost lakom crvenjenju na centralnim dijelovima lica, a rijeđe se promjene događaju na prstima, ušima i gornjem dijelu leđa. Promjene mogu nastati i na očima, primjerice keratitis, blefaritis i konjuktivitis.

Rosacea može imati nekoliko razvojnih faza, no one ne moraju biti prisutne kod svakog pojedinca.

U početnoj fazi rosacee vidljivo je crvenilo centralnog dijela lica s proširenim kapilarama, koje se stručno zovu telengiektazije ili bez njih. U prvoj fazi prisutno je peckanje i zatezanje kože lica koje se pogoršava pri izlaganju sunca ili intenzivnijoj hladnoći i vjetru. Taj stadij zove se rosacea erythematosa.

Ukoliko se stanje pogorša, u sljedećoj fazi dolazi do upalnih promjena u obliku papula i papulopustula. To su crvene ili žućkaste polukuglaste izbočine koje podsjećaju na promjene kod akni, ali nema komedona.

Kod većine bolest ne napreduje do posljednje faze koja je hipertrofija žljezda lojnica i kapilara. Najčešće su zahvaćene lojnice i kapilare na nosu čelu ili bradi, a to stanje zove se rinofima.

MJERE PREVENCIJE

Prvi korak je rano prepoznavanje rosacee i najbolji je korak za njezinu kontrolu i njegu. Na taj način možete se upoznati sa dermatozom, uzrocima rosacee i mjerama kako je izbjegavati. Izbjegavajte korištenje jakih začina u hrani, vruća jela i alkohol. Pri boravku na suncu zaštitite lice kremama sa zaštitnim faktorom i naočalama sa UV zaštitom. Izbjegavajte nagle promjene temperature. Njegujte svoju kožu kremama na prirodnoj bazi. Izbjegavajte lokalne kozmetičke preparate na bazi alkohola, jako trljanje i masiranje kože lica.

Silverex proizvodi nisu testirani na životinjama, ne sadrže konzervanse, parabene, dodane sintetičke mirise i bojila, nisu komedogeni.