Istock 000009570069xsmall

Proljeće se već probudilo, a topliji dani i sunčeve zrake zovu nas van, na izlete u prirodu, šetnje i uživanje na svježem zraku, ali sve to može biti popraćeno i raznim opasnostima za naše zdravlje. To su najčešće neugodna zujanja insekata i njihovi ubode, što je posebno opasno za osobe koje su alergične na ubode insekata. Postoji više od milijun vrsta insekata, te nas većina samo živcira i smeta nam njihovo zujanje, ali manji broj njih uzrokuje alergijske reakcije. U Hrvatskoj nema velikog broja otrovnih kukaca, ali ubodi pčela osa, stršljenja i krpelja ponekad mogu biti opasni. To se uglavnom događa zbog alergijske reakcije osoba na ubode. Većina niti ne zna da li je alergična na ubod insekta, sve dok se ne pojavi reakcija. Simptomi anafilaksije su najčešće vrtoglavica, mučnine, proljev, otok jezika i otežano disanje.

Ukoliko vi volite slatku hranu, i insekti će voljeti vas. Zanimljivo je da insekti biraju žrtvu po mirisu tijela i znoju, pa shodno tome, ljeti treba izbjegavati voćne proizvode za njegu tijela, opojne mirise, voćne sokove i lepršavu odjeću svijetlijih boja. Dječju kožu gotovo svi insekti naprosto obožavaju te su skloni ubodima i ubrizgavanju otrova.

Razlikujemo dvije vrste insekata, otrovne i neotrovne.

Napasne neotrovne krvopije

Neotrovni se hrane krvlju ljudi i životinja pa nas ubadaju da bi se nahranili. U tu skupinu insekata spadaju komarci, buhe, krpelji i obadi odnosno konjske muhe. Neotrovni insekti tijekom uboda ubacuju slinu u krvotok. Ona spriječava zgrušavanje krvi kojom se hrane te na mjestu uboda nastaje crvenilo, iritantan svrab i otok.

Otrovni nasilnici i alergijske reakcije

Za razliku od neotrovnih insekata, otrovni insekti ubadaju samo onda kada se osjećaju ugroženo, a to su bumbari, pčele, ose, stršljeni i crveni mravi. Često se ovdje spominju i pauci i škorpioni iako oni zapravo ne spadaju u insekte. Otrovni insekti tijekom uboda ili ugriza izlučuju u naš organizam otrov koji izaziva prvotno jaku bol.

Kako se ponašati pri ubodu insekata

komarci na plaži

O vrsti alergijske reakcije nakon uboda insekata ovisi i samo liječenje. Pokušajte spriječiti kontakt s insektima na bilo koji način. Prije izlaska u prirodu zaštitite lice, ruke i ostale vidljive dijelove tijela, nekim od sredstava koji odbijaju komarce, krpelje, muhe i slično. Izbjegavajte slatkaste i intenzivne dezodoranse i parfeme koji ih privlače. Umjesto lepršave i tanke odjeće živih boja u koju se ovi insekti vole zavući, birajte gusto tkanu odjeću tamnijih boja. Svakako zaštitite i svoj dom te na prozore stavite gustu mrežu protiv insekata.

Ukoliko vas ubode pčela ili bumbar, oni imaju mali žalac koji nakon uboda ostaje zabijen u koži i iz kojeg se luči otrov. Zato žalac treba što prije izvući iz kože, a to možete učiniti noktima ili pincetom. Nakon toga dezinficirajte mjesto uboda i stavljajte hladne obloge koje možete natopiti srebrnom vodom iz Silverex spreja ili tuša koja će ublažiti crvenilo i peckanje. Sistemske reakcije liječe se kao i druga stanja anafilaksije. U slučaju burne reakcije kao što su bol, mučnine, povraćanje i slično odmah zatražite liječničku pomoć.

Osobu alergičnu na ubode insekata važno je podučiti o mjerama samopomoći u slučaju alergijske reakcije, osobito u slučaju anafilaksije. Potrebno je imati na umu da alergijske reakcije na otrove kukaca često imaju i odgođenu, kasnu reakciju, primjerice nakon 8 do 12 sati.

Silverex proizvodi nisu testirani na životinjama, ne sadrže konzervanse, parabene, dodane sintetičke mirise i bojila, nisu komedogeni.