Crvenilo Koze

Sunce, more, plaža, preplanuli ten, ljepši izgled, kupaći kostimi, godišnji odmori ... O da, svi smo to jedva do čekali, no je li naša koža spremna za tako nagle promjene?

Jeste li ikad pomislili da se vaša koža možda ne osjeća dobro, da se iza njenog brzo stečenog preplanulog tena skriva dugotrpna borba sa crvenilom, isušenošću, dehidracijom, borama, nepovratnim oštećenjima kože, pretjeranom osjetljivosti kože na dodir ... Hoće li sunce biti vaš saveznik i pomoći vam da sačuvate zdravlje, napunte baterije energijom i jednostavno osjećate se dobro, ili, možda neprijatelj koji će vam postariti kožu, uzrokovati bore na licu i tijelu, a možda čak i biti opasnost za život? Sve to ovisi o vama i vašoj brizi za svoje tijelo, za svoju kožu.

Koža je naš najveći organ i glavni je čuvar od svih mikroorganizama koji pokušavaju napasti ljudski organizam, i zato je potrebno na pravilan način brinuti se o njoj, održati je zdravom u svim godinama, u svim godišnjim dobima, a osobito ljeti. Iskoristite od ljeta samo ono najbolje! Bez obzira hoćete li zbog recesijskog budžeta ili nekog drugog razloga ovo ljeto provesti u svom domu, na balkonu svoga stana, u vrtu ili kod prijatelja uz more,pazite se sunca i alergija na sunce. Opustite se i odmorite, s pravom dozom sunčanja napunite svoje tjelesne baterije, popravite raspoloženje, budite veseli i poradite na privlačnijem izgledu, ali zdravo.

Kozne AlergijeViše od 20 % populacije zbog burnih reakcija na koži ne smije se izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti. Čak u 90 posto slučajeva na sunce su alergične žene jer je njihova koža tanja i prirodno slabije zaštićena. Alergija na sunce pojavljuje se kao posljedica iritacije žljezda lojnica, a rezultat je upalna reakcija. Pogođeni djelovi kože izrazito su osjetljivi na sunce i ugroženi UV zračenjem.

Sunce je neophodno između ostalog i da se u organizmu sintetizira vitamin D koji pospješuje ugradnju kalcija u kosti, što kod djece smanjuje rizik od rahitisa, a kod odraslih od krhkih i lomljivih kostiju. Umjereno i kontrolirano izležavanje na suncu osnovni je dio terapije nekih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, vitiligo, neurodermitis i slično. No ipak, većini je osnovni cilj brzo dobivanje zavidnog, preplanulog tena. No, koža ne zaboravlja i ne oprašta niti jedan dan uživanja na jakom suncu, niti jednu opeklinu i crvenilo, već sve pamti i vraća. Neodgovorno izlaganje suncu ima kumulativni učinak, što znači da se posljedice neopreznog ponašanja na suncu u mlađoj dobi mogu javiti i u zrelim godinama života.

Mnoge žene, ali i muškarci uzdišu na primamljiv brončani ten, no on je zapravo odgovor kože na štetna djelovanja sunčevih zraka, a često se pojavljuju i alergije na sunce. Sunce emitira više vrsta zraka koje prolaze kroz kožu i oštećuju njene stanice, a to su UVA, UVB i UVC zrake.

UVA zrake – uzrokuju direktnu pigmentaciju kože odnosno tamnjenje kože . Ove zrake odgovorne su za kasnija fotoalergijska i fototoksična oštećenja kože, te prijevremeno starenje kože (nastanak bora).

UVB zrake djeluje na površinu kože i uzrokuje pojavu opeklina,eritema tj. crvenila, dehidracije i tumora kože. UVB zrake koje prodiru u stanice stratum spinosum potiču intenzivno stvaranje melanina.

UVC zrake –ne prodiru na Zemljinu površinu jer se razgrađuju u višim slojevima atmosfere. No, kad bi uspjele stići do Zemljine površine, uništavale bi tjelesne stanice – i najmanji kontakt s njima izazvao bi eritem kože i konjunktivitis

Suh Gruba KozalOPREZ – SUNČEVE ALERGIJE

O štetnosti sunčeva zračenje mnogo se govori te već u proljeće treba biti na oprezu, a naročito u ljetnim mjesecima. Ultraljubičasto zračenje kod pojedinih osoba može izazvati alergijske reakcije. Često su alergijske reakcije blažeg intenziteta, te nam one kroz crvenilo, isušenost kože govore da koža treba biti konstantno zaštićena. Zaštitite se na vrijeme jer već prvo sunce može izazvati alergijske reakcije, opekline, crvenila i isušenost kože.

SAVJETI KAKO IZBJEĆI ALERGIJSKE REAKCIJE NA SUNCE

Gotovo da nema osobe koja barem jednom u životu nije pocrvenila kao rak od sunca ili dobila opekline. No bez obzira na to što su posljedice za kožu bile bolne i nezdrave, mnogi će pojavom sunca opet napraviti istu grešku, sve s ciljem da što prije potamne. Upravo zato vas podsjećamo na to kako pravilno potamniti, kako izbjeći alergijske reakcije i što napraviti u slučaju opeklina od sunca.

1) Poštujte zlatno pravilo koje kaže: Izbjegavajte izlaganje sunčevom zračenju između 11 i 16 sati

2) Postepeno se izlažite suncu. Ukoliko su u pitanju osobe svijetlije puti, preporuča se 15 minutno sunčanje, a svaki sljedeći dan produžujte vrijeme sunčanja.

3) Držite se hlada, no ne zaboravite da i kroz krošnju drveža ili hlad prolazi 50 % ultraljubičastog zračenja, pa u popodnevnim satima i na tim mjestima možete izgorjeti

4) Koristite proizvode za zaštitu od sunca sa faktorom primjerenim vašem tipu kože

5) Zaštitite oči sunčanim naočalama sa ultraljubičastim filtrom, a glavu zaštitite šeširom

6) Pazite na djecu. Do treće godine života djete treba izbjegavati izlaganje suncu, a nakon toga izlažite djete suncu postupno i ne predugo. Ne zaboravite da su alergijske reakcije i opekline od sunca opasne, a naročito za djecu.

7) Osigurajte dovoljnu dozu tekućine, uvijek imajte vodu pri ruci i ne dopustite da se osjećate žedni, jer to znači da je organizam već dehidrirao

BRZ OPORAVAK OD OPEKLINA

Što ako ste već zadobili opekline od sunca? Naravno, svatko tko je htio na brz način doći do preplanulog tena, a rezultiralo je kontra efektom – opeklinama, crvenilom, bolnim mjehurićima, želi se što prije riješiti tog izgleda. Pri tome će vam pomoći voda obogaćena česticama srebra. Srebro trenutačno umiruje bol, crvenilo, peckanje i preveliku osjetljivost kože na dodir te hidratizira kožu. Čestice srebra prodiru u pore kože i osiguravaju joj dovoljnu količinu vlage i hidratecije i na taj način ubrzavaju oporavka kože.

Silverex proizvodi nisu testirani na životinjama, ne sadrže konzervanse, parabene, dodane sintetičke mirise i bojila, nisu komedogeni.