Istock 000016709966small

Iako je borba s masnom kožom najčešći problem u razdoblju adolestencije, kada se pojačano aktiviraju lojne žlijezde, mnoge žene ali i muškarci i u zrelijoj dobi imaju probleme sa sjajem kože.

Najveći problem predstavlja tzv. T zona, odnosno brada, čelo i nos te je sjaj na koći naročito izražen u proljeće i ljeto kada se više znojimo i kada se prirodno ubrzava rad lojnih žljezda, a s obzirom da je riječ o najizloženijim dijelovima tijela, razumljiva je odlučnost onih koji ih se žele riješiti.

Problem s kojim se suočavamo na površini kože ima svoje uzroke u njezinim dubljim dijelovima. Glavni uzročnik masne kože jest povećano lučenje sebuma, odnosno pretjerana aktivnost žljezda lojnica. Masna koža sklonija je nastanku akni, prištića i drugih vrsta kožnih mrlja, te je među osnovnim tipovima kože upravo ona najosjetljivija. Kada žljezde lojnice pojačano rade, višak sebuma se širi po površini kože i stvara gusti sadržaj koji povezuje mrtve stanice kože i otežava njihovo skidanje sa kože. Kombinacija mrtvih stanica i sebuma začepljuje folikule i spriječava ulazak kisika te stvara idealne uvjete za razvoj bakterija koje su u 90 % slučajeva odgovorne za nastanak akni tzv. propionibacterium acnes. To su anaerobne bakterije koje se mogu razmnožavati samo na mjestima gdje nema dovoljno kisika.

Snimanje27Svi uzročnici poremećaja masne kože nisu dovoljno poznati, no poznato je da se iza suvišnog lučenja sebuma i sjaja kože mogu skrivati i poremećaji metabolizma, napetost, stres, nervoza, genetika ali i poremećena ravnoteža hormona, primjerice povišena razina cirkulirajućeg dihidrotestesterona, muških spolnih hormona ili dihidrotestesterona, kao i nekih drugih androgenih derivata koji se u manjim količinama nalaze u ženskom organizmu (luče ih jajnici ili nadbubrežne žljezde). Iz navedenih razloga, sjajnom kožom najčešće su popraćena razdoblja života tijekom kojih prirodno dolazi do promjena u lučenju hormona, razdoblja povećanog stresa i slično.

Masna koža zahtjeva posebnu brigu. Pravilna njega masne kože započinje pravilnim čišćenjem, regulacijom lučenja sebuma uz pomoć raznih maski i pilinga, a nastavlja se hidratacijom. S obzirom na osjetljivost masne kože, preporučaju se koristiti proizvodi na prirodnoj bazi, kao što su proizvodi sa srebrom, glinom ili biljnim svojstvima. Silverex sapun, osim što će dubinski očistiti vašu kožu, on će regulirati produkciju sebuma. Razlozi se nalaze u samom sastavu sapuna, a to su prirodna svojstava kao što su aloe vera, kamilica, kokos tečestice srebra. Odabirom pogrešnih proizvoda koji preagresivno djeluju na vašu kožu odstraniti ćete joj previše sebuma, te ćete poremetiti normalan rad lojnih žljezda. Sebum je koži neophodan, zajedno sa vodom i znojem čini zaštitni površinski sloj, te je potreban samo u određenoj količini.

Silverex proizvodi nisu testirani na životinjama, ne sadrže konzervanse, parabene, dodane sintetičke mirise i bojila, nisu komedogeni.