Lidija Pejkovi Dr Ginekolog

Primarijus Lidija Pejković dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije

Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Lidija Pejković

Petra Krešimira IV 34, Solin | tel: 021 / 211999

KORIŠTENJE SREBRA U MEDICINI KROZ POVIJEST

Ljekovita svojstva srebra ljudima su bila poznata još u antici. Uočeno je da aristokracija nije obolijevala od crijevnih zaraznih bolesti, čak ni za trajanja dugotrajnih ratnih pohoda. Smatra se da je razlog toga što je taj sloj društva jeo i pio iz srebrnog posuđa. Srebro ima istaknuto mjesto i u mitologiji. Grčki bog Apolon, zaštitnik medicine, često se prikazuje sa srebrnom posudom u ruci. Njegova sestra Artemida dobila je srebrnu ruku u zamjenu za onu koju je izgubila u bitci. I u filozofiji istoka, u vedskim knjigama, nailazi se na savjet za uzimanjem srebra jer je ono označeno kao čistača jetre i tjelesnih tekućina. Kod alkemičara srednjeg vijeka srebro ima značajnu ulogu i spada u jedan od sedam svetih metala. Njime se pokušavalo oplemeniti druge metale. Na europskim dvorovima srednjeg vijeka, a i kasnije, aristokracija koristi srebrno posuđe i pribor. Kako je srebro izuzetno mekan metal, u svoj su organizam unosili njegove čestice.

Danas je srebro u upotrebi u koloidnom i ionskom obliku i kao takvo se ne taloži u organizmu. Uvođenje srebra u medicinu započelo je u 16. stoljeću kada je njemački liječnik i alkemičar Paracelsus uveo u upotrebu srebreni nitrat u liječenju rana. Ovaj preparat, poznat kao „lapis“, nalazi se u svakodnevnoj upotrebi kod zaustavljanja krvarenja nastalog kod brijanja te kod opskrbe pupka novorođenčeta (tzv. “lapiziranje pupka„). U drugoj polovici 19. stoljeća njemački ginekolog Carl Siegmund Franz Crede otkrio je da 1% otopina srebrenog nitrata ima odlično djelovanje protiv gonoreje. Ovo otkriće je toliko značajno i pouzdano da se do danas po porodu novorođenčadi ukapava u oči srebreni nitrat, u svrhu prevencije gonoroičnog konjuktivitisa. Njegov sin B.C. Crede napisao je opširno izvješće o mogućnostima primjene srebra, naročito u liječenju gnojnih procesa i raznih infektivnih stanja. Tada preporučeni preparati u obliku koloidnih čestica srebra- kolargol – i baze srebra-protargol- korištene su u medicini unatrag stotinjak godina. Srebro, davano intravenski, koristilo se u liječenju septičkih artritisa, reumatskih endokarditisa, gnojnih septičkih upala, za liječenje veneričnih bolesti, gnojnih rana i opeklina. Pronalazak antibiotika donosi revoluciju u liječenje infektivnih stanja, pa upotreba srebra pada u drugi plan. Srebro se ponovo vraća u upotrebu 70-ih godina prošlog stoljeća kada je tim liječnika sa Washington University-a u Saint Louisu predstavio istraživanje o djelovanju srebra na patogene mikroorganizme. Rezultati istraživanja su potakli druge liječnike i znanstvenike da ponovo razmotre upotrebu srebra u liječenju ljudi.

ISKUSTVA IZ MOJE ORDINCIJE

Članovi moje obitelji već sedam godina upotrebljavaju Silverex proizvode. Prvo što smo koristili bio je Silverex spray. Velika prednost ovog proizvoda je njegova upotreba u širokom spektru djelovanja na organizam. Djeca ga koriste kod smetnji sa kožom- od akni do posljedica iritacije od sunca ili kontaktnog dermatitisa. Otkrila sam da smiruje nadražaj nakon uboda komarca te nadraženu kožu nakon depilacije. Muškarci ga koriste nakon brijanja jer odlično smiruje kožu i lišava je daljnje nadraženosti. Posebno mi je zgodan kod putovanja, jer uvijek imam pri ruci dezinfekcijsko sredstvo, a to mi je kod putovanja prije predstavljalo nelagodu . Kad putujem avionom ispraznim saržaj i po dolasku ponovo ga napunim i ne brinem o mnogo čemu što me je prije ograničavalo.

Zahvaljujući navedenim pozitivnim iskustvima počela sam ga savjetovati i svojim pacijenticama. Savjet za korištenje Silverex srebrnog spreja često se nalazi u mojim nalazima. Savjetujem korištenje spreja u stanjima vulvitisa, koji može biti posljedica infekcije rodnice, ali češće nastaje kao posljedica korištenja dnevnih predložaka, nošenja sintetičkog rublja ili preuskih hlača. Zapravo, kod svih stanja, kada je mikroklima urogenitalnog područja poremećena uočila sam odlično i brzo saniranje upalnih procesa, te pozitivne promjene već nakon jednog do dva dana primjene Silverex spreja. Pojačan i promijenjen iscjedak iz rodnice uzrokuje iritaciju predjela, gdje sluznica prelazi u kožu, kao i same kože perigenitalnog područja. Jednako dobre efekte sam uočila i na koži i na sluznici.

Ordinirala sam ga kod nekoliko nalaza herpes zostera, kao i genitalnog herpesa, kada su i nakon aplikacije pudera sa anestezinom, herpetični mjehurići i dalje perzistirali i kada se nalaz komplicirao sekundarnom infekcijom vezikula. Pacijentice su oduševljeno pratile poboljšanje koje se događalo gotovo „ preko noći„. Primjetile su, ne samo naglo sušenje vezikula, nego i nestanak osjećaja žarenja, koji je izuzetno neugodan osjećaj, pogotovo kada su promjene u tom predjelu. Važno je napomenuti da upotreba Silverexa nema kontraindikacije, osim u slučaju alergije na srebro.

Silverex sapun preporučujem između ostalog i za pranje intimnog područja. Nakon pranja ovim sapunom dolazi do potpunog smirivanja kože,nestaje osjećaja iritacije i koža nakon pranja nije neugodno zategnuta. A o korištenje tuša rekla bih da je to cjelokupni tretman za tijelo. Kada bih morala izdvojiti samo jedan proizvod bila bi to teška odluka. Zasigurno je jedna od nepravdi modernog doba, zaborav ljekovitog djelovanja srebra.

Silverex proizvodi nisu testirani na životinjama, ne sadrže konzervanse, parabene, dodane sintetičke mirise i bojila, nisu komedogeni.