Picture 097

Kaže se da je lijepa koža odraz zdravlja. No, na njoj često obitavaju brojni neželjeni gosti. Stiže nam jesen i nošenje zatvorene obuće, vlaga i znojenje stvaraju pogodno područje za razvoj upornih gljivičnih oboljenja. Također, mnogi se upoznaju sa problemom gljivica koristeći zajedničke tuševe, kupališta, bazene ili nakon predugog izlaganja vodi i deterdžentima. Znanost nastoji objasniti zašto se neki među nama uopće moraju suočavati s ovom neugodnom pojavom koja može loše djelovati na socijalni život pojedinca.

Kako i zašto nastaju gljivične infekcije

Gljivične infekcije najčešće se javljaju kod osoba sa oslabljenim imunitetom, primjerice tijekom neke bolesti, fizičke iscrpljenosti, nedostatka vitamina i minerala i sl. Stručni medicinski naziv za gljivice na noktima je onihomikoza. Oko 50% svih bolesti noktiju čine gljivične infekcije. Gljivice roda trichophyton, candida, edidermophyton, plijesni i sl. najčešći su uzročnici gljivičnih infekcija noktiju.

Gljivice na nogama najčešće dobijemo u jesen ili zimu kada nam je noga stalno zatvorena u nepropusnu obuću koja ne omogućava ventilaciju i ne upija znoj. Jače znojenje i razvoj gljivica potiče zatvorena obuća koja zadržva znoj i postavlja savršene uvijete za razvoj gljivica - vlagu. Kada nam stopala nisu vidljiva, skrivamo ih u čarapama, cipelama, tenisicama i čizmama i tada im ne pružamo dovoljno pažnje, odnosno često ih zanemarujemo.Gljivice Noge11 Ljeti, naše su noge izložene pogledima te nas ubrzo uhvati panika kako se brzo riješiti gljivica. Naglo počinjemo brinuti o zdravlju i izgledu stopala. Gljivične infekcije također se javljaju i na rukama, ali rijeđe. One su najčešće posljedica pretjeranog izlaganja vodi i detredžentima.

Najčešći uzročnici nastanka onihomikoze su kontakt s različitim kemikalijama, problemi sa cirkulacijom, bazeni, sauna, kozmetički saloni, tuševi, pretijesna obuća ili obuća od nekvalitetnih materijala i slično.

Gljivice se počinju širiti sa unutarnje strane nokta te ubrzo zahvate cijeli nokat. Tada nokat mijenja boju (bijela ili žuta) i oblik, postaje lomljiv, iskrivljenog oblika i krhak te počinje mrtviti na rubovima. Gljivice prodiru duboko u nokat kroz malene pukotine na noktu ili slična oštećenja na noktu i okolnome tkivu. One se hrane, preživljavaju i razmnožavaju na noktu razgradnjom keratina i uzimanjem hranjivih tvari. Naši nokti sastoje se od rožnatih i epidermalnih stanica koje su spojene u noktalnu tvar koja sadrži keratin – tvar proteinskog porijekla. Gljivične infekcije noktiju za mnoge predstavljaju samo estetski problem, no potrebno ih je pravilno tretirati da bi se spriječilo daljnje širenje infekcija i moguće zdravstvene probleme.

Opasnost gljivičnih infekcija dolazi s godinama

Sasvim prirodnim procesom - starenjem ljudskog tijela raste i mogućnost nastanka onihomkoze i to češće kod muškaraca nego kod žena. Također, kako stari ljudski organizam, tako i nokti postaju manje otporni i manje elastični, pa se gljivične infekcije teže i duže liječe. Poslije četrdesete godine nokti su otporni na infekcije i sporije rastu, pa je i proces liječenja onihomikoze dugotrajniji.

Kada potražiti savjet doktora?

Premda su gljivične infekcije noktiju uglavnom estetski problem, potrebno ih je pravilno tretirati da bi se spriječilo širenje infekcija, jer ponekad one mogu biti i bolne. Prema provedenim istraživanjima, gljivice stvaraju veći rizik za druge i ozbiljnije probleme na noktima. Dijabetičari i osobe s oslabljenim imunitetom mogu imati ozbiljnijih zdravstvenih problema zbog onihomikoze. Kod dijabetičara može doći do poremećaja cirkulacije u stopalima, i zbog toga i mala ozljeda stopala (uključujući i gljivice), može dovesti do ozbiljnijih komplikacija kao što su otvorene rane koje veoma teško zarastaju kod dijabetičara.

Riješenje za gljivice

Picture 011

Liječnik vam može prepisati antimikotik za oralnu upotrebu koji uključuju itrakonazol, terbinafin i flukonazol. Terapija ovim lijekovima uglavnom je dugotrajna, čak traje i do godine dana. Osim toga, ovi lijekovi mogu imati nuspojave kao što su oštećenje jetre, alergije i sl.

Među novim tretmanima spominje se laserski tretman. Tretman se temelji na mehaničkom uništavanjem dijela nokta zahvaćenog gljivicama. Nokat se u cijelosti uklanja i na taj način se postepeno liječi infekcija. Laserski tretman koristi toplinu koja uništava gljivice, a tretman je prosječno ponoviti oko tri puta.

Na tržištu se mogu naći različiti flasteri, kreme i slični proizvodi za liječenje onihomikoze. Osim toga, ljudi sve više vjeruju prirodnim lijekovima kao što su ulja na bazi kantariona, čajevca i sl.

Da bi se dugoročno riješili gljivica potrebno ih je temeljito iskorijeniti. To se može napraviti jedino uništavanjem samog uzroka gljivica, odnosno bakterija koje su glavni krivci za razvoj ne samo gljivica, nego i mnogih drugih bolesti. Stoga je u primjeni sve više srebro koje uništava više od 650 različitih vrsta bakterija, gljivica i virusa. Tretmani sa srebrom vidljivo skraćuju vrijeme trajanja terapije, poboljšavaju izgled nokta i spriječavaju prenošenje gljivica s jednog na druge nokte. Liječnici preporučuju brzu reakciju, odnosno čim primjetite prve znakove infekcije počnite s terapijom kako bi liječenje bilo što kraće i kako se gljivične infekcije ne bi proširile.

Kada se napokon riješite dosadnih gljivica, potrebno je održavati osobnu higijenu i higijenu vaše obuće kako se gljivice ne bi ponovno vratile.